środa, 2 grudnia 2020

Mini chinkali z kapustą i grzybami do barszczu wigilijnego

Bardzo lubimy barszczyk na wigilię podany z pierożkami nadzianymi kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam nieco zabawić się formą ich podania. Więc będą w kształcie sakiewki czyli mini chinkali.

ciasto na pierożki 40szt

500-600 gramów mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ok. 300 ml gorącej wody
5 łyżek roztopionego masła
Farsz
500-600 gramów kiszonej kapusty
25 gramów suszonych grzybów
4 kulki jałowca
3 liście laurowe
masło
sól
pieprz

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody najlepiej na noc.
Następnie ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyły.
Przecedzić przez sito i drobno posiekać.( wodę pozostawić).
Kapustę zalać wodą taką ilością aby tylko przykrywała kapustę, dodać wodę od gotowania grzybów, jałowiec i liście laurowe i ugotować do miękkości.
Następnie kapustę wystudzić i odsączyć z nadmiaru wody, drobno pokroić.
Na patelni roztopić masło krótko przesmażyć grzyby i dodajemy kapustę kiszoną, przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie można dodać kilka kropel maggi.
Całość przesmażamy cały czas mieszając aż składniki się połączą.
Farsz pozostawić do wystudzenia.

Ciasto na sakiewki chinkali
Mąkę przesiać do miski dodać jajko, sól, roztopione masło, wymieszać. Następnie wlać wolnym strumieniem bardzo ciepłą wręcz gorącą wodę i ponownie wymieszać.
Całość przełożyć na blat i zagniatać ciasto tak długo aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie.
Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to podsypujemy mąką.
Ciasto przełożyć z powrotem do miski i przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawić na minimum 15 minut a najlepiej na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować partiami na odpowiednią dla siebie grubość u mnie ok 2-3 mm.
Za pomocą np. szklanki wykrawać kółka moje o średnicy 8 cm.
Na każdym kawałku ciasta układamy farsz i brzegi ciasta sklejamy zbierając ku górze formując sakiewkę. Bardzo starannie dociskamy.

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli wrzucamy pierożki na wrzątek delikatnie mieszamy aby się nie przykleiły do dna garnka i od momentu wypłynięcia gotujemy na wolnym ogniu ok 3-4 minuty.

Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie znajdziesz TUTAJ








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz