niedziela, 20 grudnia 2020

Zielone śledzie w pomidorach pani Grażyny

Przepyszne śledzie gotowane w pomidorach rewelacyjny przepis, bardzo prosty i robi się ekspresowo. Dobrze jednak aby postały w lodówce chociaż 12 godzin.

1 kg śledzi zielonych ( płaty)
3 średnie cebule ok. 300 gramów
Zalewa
3 szklanki wody
pół szklanki octu
pół szklanki oleju
3/4 szklanki ketchupu
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
3-4 liście laurowe
. 10 kulek ziela angielskiego

Płaty śledziowe pokroić w  paski dowolnej wielkości ( u mnie tak około 3 cm.)
Cebulę pokroić w piórka.
Wszystkie składniki na zalewę wraz z cebulą zagotować i gotować na małym ogniu ok 5 minut, następnie dodać pokrojone śledzie doprowadzić do wrzenia. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Gotowe ! 
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz