środa, 9 grudnia 2020

Rolada schabowa z pieczarkami i papryką

Przepyszna rolada z kotletów schabowych nadziana pieczarkami i czerwoną papryką. Świetna propozycja na rodzinny obiad.

800 gramów schabu pokrojonego na 4 kotlety
ok. 250-300 gramów pieczarek
pół dużej papryki
pół małej cebuli
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
olej
rękaw do pieczenia
pół szklanki wody

Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, następnie podsmażyć na odrobinie masła wraz z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie czosnkiem. Odstawić na bok.
Papryką pokroić w kosteczkę.
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem nie zbyt cienko.
Następnie ułożyć koło siebie w kształt prostokąta na tak zwaną zakładkę. W miejscu łączenia delikatnie zbić tłuczkiem aby mięso się połączyło w jeden płat.
Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Rozłożyć równomiernie pieczarki i paprykę. Można posypać tartym żółtym serem.
Następnie zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku.


Piekarnik nagrzać do 200  stopni.
Rękaw do pieczenia związać z jednej strony włożyć roladę i wlać wodę, związać drugi koniec rękawa.
Tak przygotowaną roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 50 minut do godziny.
Smacznego :)
Opcjonalnie można jeszcze przed rozłożeniem pieczarek ułożyć cienkie plastry boczku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz