Urocze bezowe choinki ozdobione cukrowymi posypkami. Świetne do dekoracji świątecznych wypieków i nie tylko. Sprawdzą się również jako dodatek do prezentowej paczki dla najmłodszych.
4 białka jajek
200 gramów drobnego cukru
szczypta soli
barwnik użyłam w proszku
posypka cukrowa
Białka ubijać ze szczyptą soli gdy zacznie się robić piana dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier cały czas miksując do momentu aż powstanie gęsta gładka i lśniąca piana.
Jeżeli chcemy zabarwić nasze choinkowe bezy dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Ja masę bezową podzieliłam na dwie części do jednej dodałam odrobinę (na czubku łyżeczki) zielonego barwnika.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką ( tylką) w kształcie gwiazdki.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jeżeli chcemy zrobić stożkowe choinki zaczynamy wyciskać masę bezową rysując kółka unosząc rękaw cukierniczy ku górze kręcąc coraz mniejszą spiralę.
Jeżeli chcemy zrobić płaskie choinki należy najpierw wyciskać masę bezową zaczynając od prostej linii, następnie jednym ruchem rysować masą coraz krótsze linie formując bezową choinkę.
Gotowe choineczki ozdobić posypką cukrową.
Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy około 1 godzinę.
Miłej zabawi i smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz