poniedziałek, 21 grudnia 2020

Śledzie w oleju z cebulką i ogórkiem kiszonym

 Ulubione śledzie mojego męża. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole  Proste składniki a ich przygotowanie jest banalnie proste.

5 filetów śledziowych matjasów
(śledzie w słonej zalewie)
2 średnie cebule
3 średnie ogórki kiszone
opcjonalnie 1 mała marchewka starta na tarce o dużych oczkach
3-4 liście laurowe 
kilka kulek ziela angielskiego
grubo mielony pieprz ( można pominąć)
trochę soku z cytryny
olej około 1 szklanka

Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez 2-3 godziny co jakiś czas wymieniając wodę.
Następnie śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić na 3 cm kawałki lub większe według uznania.
Cebulę pokroić w piórka.
ogórki kiszone na cienkie plasterki.
W słoiku układać kolejno warstwami śledzie, przyprawy, ogórki kiszone i opcjonalnie marchewkę Przelewając każdą warstwę odrobiną oleju.
Na koniec zalać całość olejem tak aby zakrywało zawartość słoika i skropić sokiem z cytryny.
Odstawiamy na 3-4 dni.
Ja jeszcze co jakiś czas obracam słoik do góry dnem aby smaki się idealnie wymieszały.
Smacznego :)
Ps. Jeżeli wolisz aby cebula była bardziej miękka to przed włożeniem do słoika można zblanszować. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz