czwartek, 17 grudnia 2020

Tort makowy mocno pomarańczowy

 Makowe ciasto mocno nasączone sokiem z pomarańczy przełożone sosem pomarańczowym (orange curd)  i kremem śmietankowym. To połączenie prostych smaków okazało się wyśmienite.

Biszkopt
5 jajek
130 gramów cukru
1 op. cukru waniliowego 16g
120 gramów mąki pszennej tortowej (3/4 szklanki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gramów maku
2 płaskie łyżki kaszy manny lub zmielonych orzechów
Sos pomarańczowy (orange curd)
1 jajko L
1 żółtko
40 g. masła
1/4  szklanki cukru
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
Krem
600 ml śmietanki kremówki
3 śmietan fix
130 gramów serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Orange curd

Całe jajko wraz z żółtkiem rozmącić w rondelku dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, gdy cukier się całkowicie rozpuści  dodajemy sok i otartą skórkę z pomarańczy oraz masło i sok z cytryny.
 Nadal podgrzewamy cały czas mieszając aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Wystudzić i włożyć do lodówki.

Biszkopt makowy
Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli gdy piana zacznie gęstnieć dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Piana z białek powinna być gęsta i lśniąca.
Następnie dodajemy żółtko po żółtku cały czas miksując. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników.
Do miski przesiać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną dodać kaszę mannę, mak i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Składniki suche dodawać stopniowo do ubitych białek za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto makowe.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka.

Krem
Śmietankę ubijać z cukrem pudrem i śmietan fix gdy zacznie gęstnieć dodawać po łyżce serka mascarpone i ubijać aż powstanie gęsty krem.
Upieczone ciasto wystudzić następnie przekroić na trzy równe blaty części.
Pierwszy dolny blat ciasta przełożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć sokiem z pomarańczy, posmarować połową sosu orange curd i wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem ciasta i postępować jak wyżej.
Na koniec przykryć ostatnim blatem ciasta który również nasączamy sokiem z pomarańczy.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Tort dekorujemy według uznania.
Ja lekko posmarowałam cały tort kremem śmietankowym i udekorowałam bezowymi choinkami na które przepis znajdziecie Tutaj
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz