Soczysty i kruchy schab świetny na zimno do kanapek, na deskę wędlin jak i na ciepło do obiadu na przykład z sosem chrzanowym.
1 i pół kg schabu
do gotowania
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki soli
10 ziaren pieprzu
4-5 ząbków czosnku
4 liście laurowe
8-10 kulek ziela angielskiego
dodatkowo
majeranek
pieprz mielony
pół łyżeczki czosnku granulowanego
Schab umyć i osuszyć.
Do dużego garnka wlać wodę i dodać majonez i przyprawy, wymieszać. Wody powinno być tyle aby przykrywała mięso.
Do zimnej wody włożyć schab doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu 5 minut. Po tym czasie palnik wyłączyć i pozostawić całość na 12 godzin pod przykryciem.
Następnie całość ponownie zagotować i gotować kolejne 5 minut.
Wyłączyć i pozostawić na 6-7 godzin do całkowitego wystudzenia. Schab wyciągnąć natrzeć majerankiem, odrobiną pieprzu i czosnkiem w proszku, zawinąć szczelnie w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Aby uzyskać ładny rumiany kolor mięsa można do gotowania dodać łupiny cebuli.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz