Delikatne, soczyste i chrupiące kotleciki z polędwiczki wieprzowej z sosem a'la stogonow na bazie pieczarek i kiszonych ogórków. Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie które sprawdzi się na obiad lub na imprezę.
1 polędwiczka wieprzowa
około 300 -350 gramów pieczarek
4 małe ogórki kiszone
1 mała cebula
1 kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
opcjonalnie wegeta
ok 50 ml. słodkiej śmietanki
1 łyżeczka mąki pszennej
1 szklanka (250ml.wody)
Sos
Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w grubsze półplasterki, ogórki w cienkie półplasterki.
Na dużej patelni zeszklić cebulę następnie dodać pieczarki i dusić do miękkości pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilkę smażyć aż płyn całkowicie odparuje.
Wlać wodę dodać pokrojone ogórki kiszone doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy dokładnie wymieszać i wlać śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki. Zawartość patelni ponownie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można wlać jeszcze trochę soku z kiszonych ogórków lub wodę.
Polędwiczkę pokroić na kawałki każdy o długości około 3-4 cm. następnie delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
Przyprawić solą i pieprzem. Panierować jak tradycyjne kotlety schabowe (mąka + jajko + bułka tarta)
Smażyć krótko po mniej - więcej 3- 4 minuty z każdej strony na dość mocno rozgrzanym tłuszczu (polecam masło klarowane)
Usmażone kotleciki przełożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Z jednej polędwiczki wyszło mi 8 sztuk małych kotlecików.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz