środa, 9 grudnia 2020

Piernik na powidłach śliwkowych

Bardzo wilgotny, puszysty i szybki do przygotowania piernik. Długo zachowuje świeżość. Prosty przepis z którym każdy sobie poradzi.

3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki płynnego miodu
3/4 szklanki oleju
2 i pół szklanki mąki
7 łyżek powideł śliwkowych
pół szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę przesiać przez sito ,dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
W osobnej misce ubijamy na gładką pianę jajka z miodem i cukrem, następnie dodajemy olej miksujemy krótko do połączenia składników, na koniec dodajemy powidła i ponownie miksujemy.
Gotową masę łączymy z pozostałymi przesianymi przez sito składnikami i mlekiem, dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Ciasto przekładamy do foremki/keksówki o wymiarach 35 / 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut do suchego patyczka.
Wystudzony piernik można polukrować lub oblać czekoladą.
Świetnie smakuje przełożony powidłami śliwkowymi.
Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz