Więc zazwyczaj są obie :) Grzybowa jako główna a barszczyk do popicia w bulionówkach :)
500 ml zakwasu buraczanego (Przepis na zakwas Znajdziesz Tutaj)
500 gramów buraków
20 gramów grzybów suszonych
1 duża pietruszka
pół średniego selera
1 duża cebula
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 duży ząbek czosnku
majeranek 1 płaska łyżeczka
sól
pieprz
opcjonalnie łyżka octu
Grzyby zalewamy zimną wodą ok. 0,5 litra i zostawiamy na jakiś czas najlepiej na noc, następnie w tej samej wodzie ugotować i przecedzić, wywar zachować. Buraki i warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wywarem z grzybów i dolewamy ok 1 i pól litra zimnej wody. Dodajemy przyprawy oprócz octu i gotujemy na małym ogniu ok 1 godzinę aż warzywa będą miękkie.
Barszcz przecedzamy i dodajemy kwas buraczany i majeranek, doprawiamy do smaku.
Podajemy z uszkami lub z pasztecikami. Świetną alternatywą będzie taki efektowny wianuszek z kapustą i grzybami na który przepis krok po kroku znajdziecie Tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz