sobota, 7 grudnia 2019

Buraki nadziewane sałatką śledziową

Bardzo lubię tradycyjne dania podawać w nieco odmiennej formie. Pyszna świąteczna przystawka Wigilijna ale równie świetna na różnego rodzaju imprezy.
Średniej wielkości buraki 
Przepis na Sałatka Śledziowa znajdziecie Tutaj 


Jeżeli przygotowuję tą przystawkę na święta to buraczki gotuję obrane  w całości i mam dodatkowo wywar na barszczyk Wigilijny na który przepis znajdziecie Tutaj

Można też buraki upiec w piekarniku wraz ze skórką.
Umyte nie obrane buraki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni od 50 do 1 i pól godziny w zależności od wielkości buraków.
Najlepiej sprawdzimy to wbijając cienki nożyk lub widelcem.
Następnie buraki dobrze wystudzić i pieczone obrać ze skórki.
Wydrążyć środek  ( wydrążone części możemy zetrzeć na tarce doprawić i mamy jarzynkę do obiadu) Buraki wypełnić Sałatką śledziową

Gotowe :) 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz