600 gramów filetów z ryby
sól
pieprz
sok z cytryny
tłuszcz do smażenia
Ciasto naleśnikowe
130 gramów mąki pszennej
180 ml. mleka
1 jajko
Zalewa octowa z cebulą i papryką
3 szklanki wody
pół szklanki octu 10%
pół szklanki cukru
4/5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 ziarna pieprzu
2 średnie cebule
1 mała papryka czerwona
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Paprykę umyć pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Do garnka wlać wodę i ocet dodać przyprawy i zagotować. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut następnie dodać cebulę i paprykę całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Ryby umyć, osuszyć, przyprawić i skropić sokiem z cytryny następnie obtoczyć w mące.
Do pozostałej mąki dodać mleko, jajko i wymieszać na jednolite ciasto.
Filety zanurzamy dokładnie w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Ryby po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Usmażone filety ułożyć w szklanym naczyniu zalać zalewa octową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2/3 dni przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz