niedziela, 8 grudnia 2019

Ryba w cieście i zalewie octowej

Ryby w zalewie octowej to świetny pomysł na przystawkę, kolację a nawet na obiad. Super opcja na imprezę i warto ją włączyć do świątecznego menu. Ryba może być panierowana lub też usmażona w gęstym cieście naleśnikowym.
600 gramów filetów z ryby
sól
pieprz
sok z cytryny
tłuszcz do smażenia

Ciasto naleśnikowe
130 gramów mąki pszennej
180 ml. mleka
1 jajko

Zalewa octowa z cebulą i papryką
3 szklanki wody
pół szklanki octu 10%
pół szklanki cukru
4/5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 ziarna pieprzu
2 średnie cebule
1 mała papryka czerwona

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Paprykę umyć pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Do garnka wlać wodę i ocet dodać przyprawy i  zagotować. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut następnie dodać cebulę i paprykę całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

Ryby umyć, osuszyć, przyprawić i skropić sokiem z cytryny następnie obtoczyć w mące.
Do pozostałej mąki dodać mleko, jajko i wymieszać na jednolite ciasto.
Filety zanurzamy dokładnie w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Ryby po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Usmażone filety ułożyć w szklanym  naczyniu  zalać zalewa octową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2/3 dni przed podaniem. 


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz