Łatwy do przygotowania torcik który będzie smacznym dodatkiem do świątecznej kawki. Czekoladowe ciasto klasyczny murzynek z dodatkiem aromatycznej przyprawy do piernika, mocno czekoladowy krem i suszone śliwki. Czego chcieć więcej !!! Idealna propozycja dla łasuchów :)
Tortownica o średnicy 18 cm
130 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru
1 jajko
120 ml kefiru
60 ml mleka
60 ml. oleju
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka powideł śliwkowych lub dowolnego w smaku dżemu
szczypta soli
czubata łyżeczka przyprawy do piernika
Na krem czekoladowy
300 ml. śmietanki użyłam 30%
125 gramów serka mascarpone
200 gramów czekolady deserowej
płaska łyżka cukru pudru
Dodatkowo
200 gramów suszonych śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych do posmarowania blatów tortowych
rurki do deserów, pierniki i bezy do dekoracji
Ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok 40 minut.
Śliwki zamoczyć we wrzątku przez ok 1 godzinę., następnie dobrze odcedzić.
Śmietankę przelać do garnka i podgrzać ale nie zagotować.
Do mocno podgrzanej śmietanki dodać połamaną na kawałki czekoladę, pozostawić na chwilę następnie dokładnie wymieszać na jednolity krem, wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie za pomocą miksera ubić śmietankę z czekoladą i cukrem pudrem na puszystą masę i dodać serek mascarpone całość zmiksować tylko do połączenia składników na gęsty krem.
Upieczone i dobrze wystudzone ciasto ( najlepiej upiec dzień wcześniej )dzielimy na trzy równe blaty
Odłożyć 3/4 łyżki kremu do posmarowania boków i wierzchu tortu, resztę podzielić na połowę.
Pierwszy blat ułożyć na paterze posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć pierwszą warstwę kremu bardzo gęsto rozkładamy połowę odsączonych wcześniej śliwek (kilka odkładamy do dekoracji).Przykryć drugim blatem i znów smarujemy powidłami, wykładamy krem , rozkładamy pozostałe śliwki, przykrywamy ostatnim blatem.
Boki i wierzch tortu smarujemy odłożonym wcześniej kremem.
Dekorujemy i wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz