niedziela, 8 grudnia 2019

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki najczęściej goszczą na naszym stole w Wigilię ale zdecydowanie warto je gotować częściej, bo to mega pyszna potrawa genialna w swojej prostocie. Świetne zarówno z dodatkiem grzybów leśnych jak i z pieczarkami. 
ok. 200 gramów łazanek
ok. 300 gramów kiszonej kapusty
20/30 gramów suszonych grzybów
1 mała cebula
ok .40 gramów masła
sól
pieprz
2/3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe

Łazanki ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Grzyby namoczyć w ok 300 ml wody i odstawić na kilka godzin następnie ugotować, odcedzić wywar zachować.

Kapustę pokroić przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryła kapustę dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować do miękkości, ewentualnie odcedzić z nadmiaru wody.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę zeszklić na maśle i dodać grzyby chwilę smażymy ciągle mieszając następnie dodać ugotowaną kapustę kiszoną oraz wywar z gotowania grzybów ilość według uznania ja daję ok. 4,5 łyżek doprawić solą i pieprzem, przesmażyć.
Całość mieszamy z ugotowanymi wcześniej łazankami.
Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz