niedziela, 8 grudnia 2019

Krem z grzybów leśnych

Pyszny i esencjonalny  krem z suszonych grzybów  leśnych. Prosty w przygotowaniu. Smaczna propozycja na Wigilijną kolację ostatnio zamiast grzanek podałam go z ➦Świąteczna dekoracja z ciasta francuskiego .
30 gramów suszonych grzybów
2 średnie ziemniaki 
1 mała marchewka
1 mała cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
50 ml słodkiej śmietanki

Grzyby moczyć przez 2-3 godziny w 1 litrze zimnej wody a najlepiej zostawić je na noc, następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości.
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę dodać do wywaru grzybowego i gotować aż zmiękną.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle dodać do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotować następnie wlać śmietankę i  zmiksować na jednolity krem.  
Jeżeli krem wyjdzie zbyt gęsty dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody i doprawić do smaku.
Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym.

Link do przepisu na Świąteczna dekoracja z ciasta francuskiego Tutaj




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz