30 gramów suszonych grzybów
2 średnie ziemniaki
1 mała marchewka
1 mała cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
50 ml słodkiej śmietanki
Grzyby moczyć przez 2-3 godziny w 1 litrze zimnej wody a najlepiej zostawić je na noc, następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości.
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę dodać do wywaru grzybowego i gotować aż zmiękną.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle dodać do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotować następnie wlać śmietankę i zmiksować na jednolity krem.
Jeżeli krem wyjdzie zbyt gęsty dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody i doprawić do smaku.
Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym.
Link do przepisu na Świąteczna dekoracja z ciasta francuskiego Tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz