środa, 11 grudnia 2019

Krokiety w panierce z suszonymi grzybami

 Krokiety z kapustą i grzybami robię często lecz na święta aby wzmocnić ich grzybowy smak do panierki wsypuję zmielone suszone grzyby. 
Panierka w proporcjach
15/20 gramów suszonych grzybów + 150 gramów bułki tartej
jajko wymieszane z 2/3 łyżkami wody

 Ciasto na naleśniki
ok. 2 szklanki mąki pszennej
ok.1 szklanka mleka 
ok.1 szklanka wody może być gazowana
2 jajka
50 ml. oleju
sól

Farsz
600/700 gramów kapusty kiszonej
10/15 gramów suszonych grzybów
1 mała cebula
łyżka masła
sól
pieprz

Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę ciasto powinno być lejące nie za gęste aby usmażone naleśniki nie pękały podczas zwijania. Odstawiamy na 15/20 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

Farsz
Grzyby do kapusty namoczyć dzień wcześniej następnie ugotować do miękkości odcedzić i pokroić.
Kapustę w razie potrzeby przepłukać następnie ugotować w niewielkiej ilości wody.
Cebulę pokroić w kosteczkę następnie zeszklić na maśle dodać pokrojone grzyby, całość przesmażamy.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić dodać podsmażone grzyby z cebulą ,przyprawić solą i pieprzem ja dodaję jeszcze kilka kropel magi ale to już według uznania. Całość mieszamy.

Gotowy farsz rozkładamy równomiernie na naleśniku, boki zawijamy do środka i zwijamy w rulon.
Suszone grzyby mielimy i mieszamy z bułką tartą.
Następnie panierujemy i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu. Musimy bardzo uważać aby się nie przypaliły panierka z suszonymi grzybami szybko ciemnieje podczas smażenia.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz