600 gramów dowolnych filetów z ryby u mnie miruna lub dorsz
2 marchewki
1 spora pietruszka korzeń
pół małego selera
2 średnie cebule
ok. 50 gramów przecieru pomidorowego
sól
pieprz
3/4 kulki ziela angielskiego
2/3 liście laurowe
szczypta cukru
sok z cytryny
olej do smażenia
Mąka i bułka tarta, jajko do panierowania.
Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na dowolnej wielkości kawałki przyprawiamy solą, obtaczamy w mące lub panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Warzywa obrać.
Cebulę kroimy w półplasterki.
Pozostałe warzywa na zapałkę.
Cebulę krótko podsmażamy na oleju następnie dodajemy warzywa pokrojone na zapałkę dodajemy ziele angielskie i liście laurowe całość smażymy krótko aby warzywa pozostały al dente , wlewamy ok. 100 ml. wody dodajemy koncentrat pomidorowy dusimy jeszcze chwilkę jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolewamy jeszcze odrobinę wody.Przyprawiamy solą, pieprzem,sokiem z cytryny i cukrem dokładnie mieszamy.
Ryby przekładamy do naczynia i polewamy sosem z warzyw i wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz