wtorek, 3 grudnia 2019

Boeuf Stroganow

Boeuf Strogonow to pyszny i aromatyczny gulasz z mięsa wołowego. Można podawać na różne sposoby np. z kluseczkami, kaszą czy ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem. Będzie też smaczną propozycją na różnego rodzaju uroczystościach.
600 gramów najlepiej polędwicy wołowej 
300 gramów pieczarek
2 średnie cebule
3/4 ogórków kiszonych
sól
pieprz
4/5 kulek ziela angielskiego
2/3 liście laurowe
1 łyżka musztardy
2 łyżki masła
50 ml. słodkiej śmietanki
Opcjonalnie jeżeli lubicie 1 łyżka przecieru pomidorowego ( ja  nie dodaję  )
1 łyżka mąki pszennej

Mięso umyć i oczyścić z błon, kroimy w nieduże paseczki.
Cebulę i ogórki pokroić w półplasterki.
Pieczarki pokroić grubsze plasterki.

Na dużej patelni roztopić masło, dodać mięso i smażyć aż się zetnie i lekko przyrumieni.
Następnie dodajemy cebulę, krótko przesmażamy aż nieco zmięknie.
Na koniec dodajemy pieczarki i całość smażymy ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dodajemy musztardę ( opcjonalnie przecier pomidorowy) ziele angielskie, liść laurowy, ok. 300 ml bulionu wołowego lub warzywnego i dusimy pod przykryciem do miękkości.(ok.45-60 minut)
Następnie dodajemy ogórki, przyprawiamy solą i pieprzem, zagotować. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody i wlać śmietankę jeszcze chwilkę gotujemy aż całość zgęstnieje.
Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz