600 gramów najlepiej polędwicy wołowej
300 gramów pieczarek
2 średnie cebule
3/4 ogórków kiszonych
sól
pieprz
4/5 kulek ziela angielskiego
2/3 liście laurowe
1 łyżka musztardy
2 łyżki masła
50 ml. słodkiej śmietanki
Opcjonalnie jeżeli lubicie 1 łyżka przecieru pomidorowego ( ja nie dodaję )
1 łyżka mąki pszennej
Mięso umyć i oczyścić z błon, kroimy w nieduże paseczki.
Cebulę i ogórki pokroić w półplasterki.
Pieczarki pokroić grubsze plasterki.
Na dużej patelni roztopić masło, dodać mięso i smażyć aż się zetnie i lekko przyrumieni.
Następnie dodajemy cebulę, krótko przesmażamy aż nieco zmięknie.
Na koniec dodajemy pieczarki i całość smażymy ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dodajemy musztardę ( opcjonalnie przecier pomidorowy) ziele angielskie, liść laurowy, ok. 300 ml bulionu wołowego lub warzywnego i dusimy pod przykryciem do miękkości.(ok.45-60 minut)
Następnie dodajemy ogórki, przyprawiamy solą i pieprzem, zagotować. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody i wlać śmietankę jeszcze chwilkę gotujemy aż całość zgęstnieje.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz