Świetny dodatek do Wigilijnego barszczyku.
Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia ,chociaż chwilkę trzeba poświęcić,ale warto :)
Ciasto
500 gram mąki pszennej
25 gram drożdży świeżych
80 gram masła
200 ml. mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Farsz
ok. 0,5 kg kapusty kiszonej
20/30 gram suszonych grzybów
pół cebuli
sól
pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie farszu
Grzyby zalać wrzątkiem.
Po kilku godzinach gotujemy do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły.Miękkie grzyby siekamy drobno.
Kapustę w razie potrzeby przepłukać następnie ugotować.
Miękką kapustę odcedzamy,gdy nieco przestygnie odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno.
Dodajemy pokrojone grzyby,mieszamy.
Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy kapustę z grzybami i przesmażamy,na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta
Do ciepłego mleka wkruszać drożdże dodać cukier,wymieszać i odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić.
Mąkę przesiać do miski ,dodajemy sól,gotowy zaczyn z drożdży mleko,masło i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest dość zbite.
Odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto wałkujemy w kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.
Układamy farsz po calości zostawiając 2cm margines zawijamy w rulon,
Gotowy okrąg nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości wianuszka.
Tak przygotowany wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem,Posypujemy makiem lub czarnuszką i przekładamy do okrągłej foremki w środek wkładamy szklankę żaroodporną.Lub mozna użyć foremki z kominkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz