sobota, 1 grudnia 2018

Wigilijny wianuszek z kapustą i grzybami

Alternatywa dla pasztecików z kapustą i grzybami czy kulebiaka Taki wianuszek będzie świetną ozdobą stołu wigilijnego ,ale zachwyci też smakiem.
Świetny dodatek do Wigilijnego barszczyku.
Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia ,chociaż chwilkę trzeba poświęcić,ale warto :) 





Ciasto
500 gram mąki pszennej
25 gram drożdży świeżych
80 gram masła
200 ml. mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz
ok. 0,5 kg kapusty kiszonej
20/30 gram suszonych grzybów
pół cebuli
sól
pieprz
2 łyżki masła

Przygotowanie farszu

Grzyby zalać wrzątkiem.
Po kilku godzinach gotujemy do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły.Miękkie grzyby siekamy drobno.
Kapustę w razie potrzeby przepłukać następnie ugotować.
Miękką kapustę odcedzamy,gdy nieco przestygnie odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno.
Dodajemy pokrojone grzyby,mieszamy.
Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy kapustę z grzybami i przesmażamy,na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta

Do ciepłego mleka wkruszać drożdże dodać cukier,wymieszać i odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić.
Mąkę przesiać do miski ,dodajemy sól,gotowy zaczyn z drożdży mleko,masło i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest dość zbite.
Odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto wałkujemy w kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.


Układamy farsz  po calości zostawiając 2cm margines zawijamy w rulon,


następnie końce zawijamy tak aby powstał okrąg,zlepiamy końcówki.


Gotowy okrąg nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości wianuszka.

Tak przygotowany wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem,Posypujemy makiem lub czarnuszką i przekładamy do  okrągłej foremki w środek wkładamy szklankę żaroodporną.Lub mozna użyć foremki z kominkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 35 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz