1 duży słoik marynowanych pieczarek
Pół puszki kukurydzy
2 średnie marchewki
3 jajka
3/4 ogórki kiszone
70 g żółtego sera
Pół puszki kukurydzy
2 średnie marchewki
3 jajka
3/4 ogórki kiszone
70 g żółtego sera
2 duże ziemniaki
40 dag szynki wędzonej
pęczek szczypiorku
Parę łyżek majonezu
40 dag szynki wędzonej
pęczek szczypiorku
Parę łyżek majonezu
Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę ,ogórka kiszonego i szynkę również pokroić w kostkę.
Ugotowane jajka drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce.
Małą tortownicę około 20 cm wyłożyć folią spożywczą na dnie układać pieczarki odsączone z zalewy trzonkami do góry.
Małą tortownicę około 20 cm wyłożyć folią spożywczą na dnie układać pieczarki odsączone z zalewy trzonkami do góry.
Następnie posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i marchewką delikatnie docisnąć, posmarować majonezem doprawić solą.
Następnie układamy pokrojoną szynkę, ogórka kiszonego i kukurydzę, ponownie smarujemy majonezem, przyprawiamy solą pieprzem.
Następna warstwa to jajka i żółty ser ,ponownie smarujemy majonezem, odrobina soli i pieprzu i na sam koniec pokrojone ziemniaki jeszcze raz smarujemy delikatnie majonezem.
Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Schłodzoną sałatkę przekładamy na talerz do góry dnem, zdejmujemy delikatnie obręcz tortownicy i folię spożywczą.
Schłodzoną sałatkę przekładamy na talerz do góry dnem, zdejmujemy delikatnie obręcz tortownicy i folię spożywczą.
Ps.
Ogórki, pieczarki i kukurydza powinny być bardzo dobrze odsączone aby sałatka po wyciągnięciu z foremki była stabilna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz