sobota, 29 grudnia 2018

Szaszłyki z kurczaka z imbirem i sezamem

Szaszłyki z fileta kurczaka o nieco orientalnym smaku Podane z ostrym sosem to świetna uczta na grilla lub imprezę czy obiad



ok. 600 gram fileta z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego lub sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu płynnego
2 łyżeczki startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mieszanki przyprawowej curry
1 łyżka sezamu białego
rozdrobniony mały ząbek czosnku 

Filety kroimy wzdłuż w ok.1 centymetrowe plastry,paski.
W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę,dodajemy pocięte mięso dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.
W międzyczasie patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie.( nie będą się przypalać podczas smażenia)
Zamarynowane mięso nabijamy jak harmonijka na patyki.
Smażymy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej ( zwykła patelnia też się sprawdzi ) po ok. 5/8 minut z każdej strony.
Podajemy z pikantnym sosem.

MÓJ ULUBIONY SOS DO MIĘS Z GRILLA


100 gram cebuli
100 gram papryki czerwonej
2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej w proszku
2 łyżeczki mieszanki przyprawowej curry
1 mały ząbek czosnku
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki chili w proszku
1 szklanka keczupu 250 ml
1/3 szklanki wody
2 łyżki oleju

Cebulę i paprykę drobno siekamy
Do garnka dajemy olej dodajemy cebulę zeszklić, następnie dodać paprykę całość dusić ok 5 minut od czasu do czasu mieszając.Dodajemy keczup, przyprawy i wodę,gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Jeżeli nie lubicie mocno pikantnych potraw to zmniejszamy ilość pieprzu cayenne lub chili albo całkowicie pomijamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz