Najsmaczniejsze jeżeli przygotuje się dzień wcześniej smaki się idealnie przegryzą,ewentualnie na godzinkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Najlepiej smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
2 duże płaty śledziowe z zalewy octowej
150 gramów ogórków konserwowych
1 średnia cebula
połówka jabłka
łyżka kopru
100 gramów majonezu
250/300 gramów kwaśnej śmietany
sól,pieprz,szczypta cukru
pół łyżeczki musztardy
150 gramów ogórków konserwowych
1 średnia cebula
połówka jabłka
łyżka kopru
100 gramów majonezu
250/300 gramów kwaśnej śmietany
sól,pieprz,szczypta cukru
pół łyżeczki musztardy
Dodatkowo
Ziemniaki ugotowane w mundurkach
Ziemniaki ugotowane w mundurkach
Śledzie kroimy na połowę zdejmujemy (NIE KONIECZNIE) skórkę cieniutką błonkę która znajduje się na skórze. Następnie kroimy w 1 lub 2 cm paseczki
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka,ogórki w półplasterki, jabłko w drobną kostkę, koperek siekamy drobno. Dodajemy do pokrojonych śledzi.
W osobnej misce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami, dodajemy do przygotowanych składników, dokładnie mieszamy.
Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
Podawać z ugotowanymi w mundurkach z ziemniakami.
Jeżeli lubicie bardziej kwaśną wersję to można dodać łyżkę lub dwie zalewy od ogórków konserwowych.
Moja wersja jest dość gęsta jeżeli wolicie bardziej rzadką można dolać odrobinę mleka, lub więcej śmietany.
Moja wersja jest dość gęsta jeżeli wolicie bardziej rzadką można dolać odrobinę mleka, lub więcej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz