środa, 30 listopada 2022

Kotlety a'la devolay z mięsa mielonego

Roladki z mielonej piersi kurczaka z szynką i serem. Pyszne delikatne kotlety w złotej panierce wypełnione ciągnącym serem i szynką. Podaję zazwyczaj z ziemniaczanym puree i surówką z białej kapusty. Pyszny obiad który znika ze smakiem z talerzy.
 5 sztuk

600 g filetów z kurczaka
5 plastrów szynki wędzonej
około 80 g tartego żółtego sera
1 solidna łyżka majonezu
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
opcjonalnie szczypta suszonego lubczyku
Panierka
2 jajka plus 4 łyżki mleka
bułka tarta
Opcjonalnie łyżka sezamu

Do zmielonych filetów z kurczaka dodać przyprawy, majonez i bułkę tartą. Masę mięsną dokładnie wyrobić i odstawić na 15-20 minut.
Szynkę pokroić w kosteczkę.
 Mięso podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej porcji uformować kulkę najlepiej zwilżonymi zimną wodą dłońmi, następnie spłaszczyć na środek położyć szynkę i ser, brzegi mięsa zawinąć formując kotlety.
Zwijam je dokładnie tak jak te farszynki poniżej na zdjęciu
Tak przygotowane roladki obtaczamy w bułce tartej, następnie panierujemy w jajku rozkłóconym z mlekiem i ponownie w bułce tartej. (Do bułki tartej można dodać sezam)
Smażymy na  rozgrzanym głębokim tłuszczu, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni,  pieczemy około 20 minut.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz