5 sztuk
600 g filetów z kurczaka
5 plastrów szynki wędzonej
około 80 g tartego żółtego sera
1 solidna łyżka majonezu
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
opcjonalnie szczypta suszonego lubczyku
Panierka
2 jajka plus 4 łyżki mleka
bułka tarta
Opcjonalnie łyżka sezamu
Do zmielonych filetów z kurczaka dodać przyprawy, majonez i bułkę tartą. Masę mięsną dokładnie wyrobić i odstawić na 15-20 minut.
Szynkę pokroić w kosteczkę.
Mięso podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej porcji uformować kulkę najlepiej zwilżonymi zimną wodą dłońmi, następnie spłaszczyć na środek położyć szynkę i ser, brzegi mięsa zawinąć formując kotlety.
Zwijam je dokładnie tak jak te farszynki poniżej na zdjęciu
Tak przygotowane roladki obtaczamy w bułce tartej, następnie panierujemy w jajku rozkłóconym z mlekiem i ponownie w bułce tartej. (Do bułki tartej można dodać sezam)
Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy około 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz