Sycąca i rozgrzewająca przepyszna zupa z żołądków drobiowych potocznie zwana flaczkami.
3 porcje
około 1,5 litra rosołu
600 g żołądków drobiowych
1 średniej wielkości marchewka
kawałek selera
1 mała pietruszka
kawałek pora
pół małej cebuli
3 łyżki oleju
1 kopiasta łyżka mąki
sól
pieprz
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki przyprawy do flaków prymat
1 łyżka majeranku
Żołądki drobiowe oczyścić, wypłukać przełożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości około 60 minut.
Następnie żołądki odcedzić, wystudzić i pokroić na paseczki.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki, por pokroić na plasterki.
Zagotować rosół włożyć pokrojone żołądki i warzywa oraz przyprawy oprócz majeranku. Całość dorowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć płomień i gotować około 30 minut.
Na patelni i oleju zeszklić cebulę dodać mąkę i cały czas mieszając chwilę zasmażać.
Zasmażkę dodać do zupy dokładnie wymieszać, dodać majeranek i ponownie zgotować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz