Jeśli szukasz smacznego nieskomplikowanego przepisu na pyszne ciasto świąteczne to polecam ten przepyszny orzechowiec bez pieczenia. Wspaniałe połączenie kremu kajmakowego i orzechów przełamane nieco słonymi krakersami.
Niebo w gębie :)
Blaszka o wymiarach 27/25 cm
krakersy około 200g (1 duża paczka plus kilka sztuk)
Krem budyniowy
1 litr mleka
3 budynie waniliowe
pół kostki masła
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka masy kajmakowej
Masa orzechowa
1 i pół szklanki orzechów włoskich
3 łyżki masy kajmakowej
2-3 łyżki mleka
W jednej szklance mleka wymieszać proszek budyniowy z cukrem, pozostałe mleko na krem zagotować z dodatkiem masła, następnie wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Garnek zdjąć z palnika i dodać masę kajmakową. Całość dokładnie wymieszać na jednolity krem i podzielić na trzy mniej więcej równe części.
Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni następnie dodać masę kajmakową i mleko. Ciągle mieszając podgrzewać do momentu aż składniki się połączą.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą, Na dnie rozłożyć pierwszą warstwę krakersów. Na krakersach rozprowadzić równomiernie pierwszą warstwę ciepłego kremu kajmakowego, następnie znów warstwa krakersów i warstwa kremu i trzecia warstwa krakersów i kremu. Wierzch pokryć kolejną ostatnią warstwą krakersów i rozprowadzić równomiernie ciepłą masę orzechową.
Całość wystudzić przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz