Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z dodatkiem sporej ilości pesto bazyliowego. Pomysł na smaczne i nieskomplikowane do przygotowania danie.
3 porcje1 duża polędwiczka wieprzowa lub dwie mniejsze
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
Pół łyżeczki pieprzu mielonego
5-6 łyżek oleju
Pesto
25 g listków bazylii
35 g orzechów włoskich lub piniowe
70 g parmezanu
70-80 ml oliwy
1 ząbek czosnku
Odrobina soli i pieprzu
Dodatkowo
300 ml śmietanki kremówki 30%
Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie powycinać zbędne błonki i przerosty.
Olej wymieszać wraz z przyprawami: papryką, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie polędwiczkę i wstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godzinę.
Następnie na mocno rozgrzanej patelni polędwiczkę przyrumienić z każdej strony.
Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut następnie wyciągamy i odstawiamy na około 5-10 minut aby mięso "odpoczęło"
Sos
Wszystkie składniki na pesto zmiksować krótko lub utrzeć w moździeru. Przełożyć na patelnię, podgrzewać ciągle mieszając około 2 minuty następnie wlać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Polędwiczkę pokroić na dwucentymetrowe plastry polać sosem.
Gotowe!
Smacznego :)
Podaje z pieczonymi warzywami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz