wtorek, 15 listopada 2022

Węgierska zupa fasolowo-paprykowa

Przepyszna bardzo pożywna i zdrowa bezmięsna zupa fasolowa z papryką. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca za sprawą sporej ilości wyrazistych przypraw. 

250g białej fasoli suchej lub około 400 g fasoli z puszki
trzy średniej wielkości papryki użyłam czerwonej, żółtej i zielonej
1 duża marchewka
1 cebula około 100 g
1 puszka pomidorów  krojonych 400g
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
1 i pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 i pół łyżeczki papryki wędzonej
2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka suszonego lubczyku
3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki cukru
pieprz cayenne według uznania
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
około 1,5 litra dowolnego bulionu lub rosołu

Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać i zeszklić na oleju, Papryki pokroić w paseczki, marchewkę w talarki i dodać do podsmażonej cebuli. Całość smażyć co jakiś czas mieszając krótko tak aby warzywa pozostały al dente.
Ugotowaną fasolę przełożyć do garnka zalać bulionem (ja wykorzystałam rosół z wczoraj) dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać podsmażone warzywa, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 15 minut aby smaki się przegryzły.
Można skrócić czas przygotowania zupy dodając fasolę z puszki wtedy zupę ugotujemy w kilka chwil. Ja jednak polecam ugotować fasolę samodzielnie jest o wiele smaczniejsza.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz