piątek, 25 listopada 2022

Pierogi z kapustą i grzybami

 Pierogi z kapustą i grzybami bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Możemy je przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przyznam że to moje ulubione pierogi nie tylko od święta.

 


Ciasto
500 g mąki pszennej używam tortowej
1 małe jajko lub samo żółtko
duża szczypta soli
3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju
około 300 ml. gorącej ale nie wrzącej wody

Farsz
500 g kapusty kiszonej
50-60 g suszonych grzybków 
pół malej cebulki
łyżka masła
sól
pieprz
Opcjonalnie maggi 

Grzyby leśne zalać zimną wodą odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc, następnie ugotować.
Ugotowane grzyby odcedzić (pozostawiając wodę) drobno posiekać lub zmielić.
Kapustę kiszoną drobno pokroić zalać wodą z gotowania grzybów ewentualnie dolać jeszcze wody (kapusta powinna być lekko pokryta wodą) i ugotować do miękkości.
Na patelni roztopić masło dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić, dodać grzyby i odcedzoną kapustę całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć co jakiś czas mieszając około 10 -15 minut.
Farsz pozostawić do wystudzenia.
 Mąkę wsypać do miski dodać jajko, masło, sól dokładnie wymieszać następnie dodać mocno ciepłą przegotowaną wodę i ponownie wymieszać.
Zawartość miski przełożyć na blat zagnieść elastyczne ciasto (jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk to można podsypać mąką). Następnie odstawić na 15 minut pod przykryciem. Ciasto podzielić na dwie części  każdą rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka o średnicy około 8 cm. Za pomocą łyżeczki nakładać farsz, brzegi starannie zlepić.

 Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od momentu ponownego zagotowania wody około 2-3 minuty.
Podajemy z usmażoną cebulką.

Pierogi można zamrozić surowe układając je obok siebie na tacy oprószonej mąką, zamrożone przełożyć do woreczka na przykład strunowego.
Jeżeli kapusta będzie zbyt kwaśna po ugotowaniu to można dodać szczyptę cukru.
Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz