Kotlety z kurczaka z kalafiorem to świetny sposób na przemycenie warzyw w codziennej diecie. Nam najlepiej smakują podane z surówką colesław i ziemniaczanym puree.
przepis na około 6 sztuk kotletów
350 g fileta z kurczaka
250 g surowego kalafiora
1 duże jajko
2-3 łyżki bułki tartej
100 ml mleka
sól
pieprz
mały ząbek czosnku
2 garści posiekanego koperku
Filety z kurczaka pokroić w bardzo drobną kosteczkę, przełożyć do miski dodać pieprz, sól i posiekany czosnek wlać mleko i wymieszać.
Kalafiora zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą i koperkiem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrać około półcentymetrową warstwę oleju. Z przygotowanej masy formować kotlety wkładać od razu na rozgrzany tłuszcz przyrumienić następnie przewrócić na drugą stronę, przykryć pokrywką i dalej smażyć na średniej mocy palnika na rumiany kolor.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz