środa, 9 listopada 2022

Sałatka tortowa a'la sushi

 Bardzo efektowna i zarazem smaczna salatka ryżowa a'la sushi.

Wspaniała przekąska na imprezę podana w formie tortu. Tak przygotowany torcik sushi z pewnością zaskoczy waszych gości wyglądem i smakiem


ryż do sushi 250 g
Kremowy serek kanapkowy opakowanie 150 g
1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
1 kopista łyżka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
większy kawałek świeżego mango
por biała część około 10 cm
połowa  dużego zielonego ogórka 
1 średniej wielkości marchewka
czarny sezam 1 łyżka
4 łyżki octu ryżowego
1 płaska łyżka cukru
solidna szczypta soli
1-2 płaty norii



Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy następnie wodę odlewamy. Czynność powtarzamy trzykrotnie.
 
 Ryż przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak około 1 cm nad powierzchnią ryżu.
 Doprowadzamy do wrzenia, gdy woda się zagotuje zmniejszamy płomień do minimum. powinno tylko lekko "mrugać".
Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut.( Nie podnosimy pokrywki)
Po tym czasie nie podnosząc pokrywki ryż zdejmujemy z palnika odstawiamy na kolejne 20 minut.
 Do przestudzonego ryżu dodajemy ocet ryżowy wymieszany z cukrem i solą. Całość dokładnie wymieszać.

Ryż dzielimy na trzy równe części.
Do jednej porcji dodajemy ziarenka czarnuszki.
Ogórka zielonego kroimy na połowę, pozbywamy się nasion  i kroimy w długie cienkie paski, Tak samo kroimy marchewkę i pora ( można też pokroić w kosteczkę)
Mango za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w plastry.
Serek wymieszać z majonezem i chrzanem.
Do składania sałatki użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1 litra który wcześniej wyłożyłam folią spożywczą.
Składanie 
Zwilżonymi dłońmi na dnie naczynia wykładamy pierwszą warstwę ryżu z czarnuszką, wyrównujemy i  dociskamy. Smarujemy  masą serowo-majonezową. Następnie kładziemy ogórka, marchewkę i pora. Całość przekładamy dociętym do wielkości naczynia płatem norii.
Następnie wykładamy drugą warstwę ryżu, ponownie masa serowo-majonezowa, tuńczyk, mango i znów masa serowo-majonezowa, płat norii i kolejna ostatnia warstwa ryżu.
Całość lekko docisnąć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Wierzch sałatki odwinąć z folii spożywczej  położyć talerz i całość obrócić do góry dnem, delikatnie zdjąć pudełko/naczynie, folię spożywczą. 
Torcik sushi udekorowałam szczypiorkiem i marynowanym imbirem
Smacznego :) 

Ktoś zapyta jak to jeść?
Ja pokroiłam sałatkę bardzo ostrym nożem na małe porcje, goście nakładali sobie taką porcyjkę na talerz polewali sosem, całość mieszali i zajadali :) 
Można też taką sałatkę zrobić na przykład w większym naczyniu z dwoma warstwami ryżu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz