niedziela, 4 grudnia 2022

Babka makowa

Delikatna a zarazem wilgotna babka makowa. Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto na święta i nie tylko. 


300 g mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
100 g cukru pudru
300 g masy makowej (gotowej w puszce)
4 jajka M
200 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko
2 garści bakali
olejek migdałowy kilka kropel


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić.
Jajka o temperaturze pokojowej ubić wraz z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do ubitej masy dodać mąkę i masę makową całość zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać tłuszcz i ponownie zmiksować.
Na koniec dodać tarte jabłko i bakalie, wymieszać łyżką.
Foremkę do pieczenia wysmarować olejem
 i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Przełożyć ciasto makowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. 
Po wystudzeniu babkę polewamy czekoladą.
Polewa czekoladowa
100 g czekolady mlecznej
4-5 łyżek mleka
1 łyżka masła
Mleko podgrzać dodać masło i czekoladę połamaną na kawałki, chwilę podgrzewać ciągle mieszając aż składniki się dokładnie rozpuszczą.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz