czwartek, 29 grudnia 2022

Camembert w panierce na imprezę

 Panierowane trójkąciki z sera camembert to świetna przystawka na każdą imprezę do tego konfitura z żurawiny i sukces gwarantowany



8 sztuk
1 krążek sera camembert
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej plus odrobina zimnej wody
bułka tarta
opcjonalnie ziarna  sezamu 

do podania konfitura żurawinowa

Schłodzony ser camembert pokroić na osiem trójkącików.
W miseczce wymieszać mąkę z odrobiną wody (około łyżka), dodac jajko i rozbełtać.
Do osobnej miseczki\talerzyka  wsypać bułkę tartą można dodać odrobinę ziaren sezamu.
Każdy kawałek sera panierujemy najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bulce tartej.
Każdy trójkącik panierujemy podwójnie. Następnie tak opanierowane kawałki sera układamy na małej tacy lub talerzu i wkładamy do zamrażalnika na około 45-60 minut. (zapobiegnie to wypłynięciu sera podczas smażenia)
Camembert smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor około 1 minutę.
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz