czwartek, 29 grudnia 2022

Mini kanapeczki z ciasta francuskiego


Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce bo można z niego wyczarować pyszne przekąski na imprezę czy na kolację. tym razem przekąska w formie małych kanapeczek na raz. Prosto i smacznie.

1arkusz ciasta francuskiego
szynka w plastrach około 10 plasterków
wędzony łosoś 100-150g
Serek kanapkowy około 100-150 g
 łyżka roztopionego masła
ziarna do posypania
ogórki konserwowe 2 sztuki
ogórek zielony kawałek
kilka liści sałaty
opcjonalnie oliwki, pomidorki koktajlowe

Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty tak około 8cm szerokie 7cm długie, każdy składamy na połowę(jak kartkę) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy ziarnami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Wyciągamy i studzimy.
Następnie każde ciastko przekroić na połowę. 
Składamy dwa rodzaje kanapeczek jedne z szynką drugie z łososiem wędzonym.
Dolną cześć posmarować serkiem kanapkowym ułożyć kawałek sałaty położyć pół plastra
 szynki/ łososia zwinięte  w rulon, kawałek ogórka konserwowego/zielonego, górną część kanapeczki posmarować serkiem i położyć na wierzch. Tak przygotowane koreczki spiąć wykałaczką udekorować pomidorkami lub oliwkami.
Smacznego :)






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz