Niezwykle kremowe przepyszne kaszotto z warzywami. Mega fajny dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
3 porcje
100 g kaszy jęczmienna perłowa
1 cebula
1 bardzo duża marchewka
3 łodygi selera naciowego
kawałek pora
pół małej cukinii
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
około 300 ml bulionu drobiowego lub rosołu
40 g masła
1 łyżka oleju rzepakowego
Marchewkę i por pokroić na półplasterki.
Łodygi selera naciowego na plasterki.
Cukinię i cebulę w kostkę.
Czosnek posiekać.
Na patelni roztopić masło wraz z olejem, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać czosnek i marchewkę, chwilę około 5 minut smażyć ciągle mieszając. Po tym czasie dodać seler naciowy, por i kaszę. Przyprawić solą i pieprzem. Całość smażyć kolejne 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlać bulion lub rosół, przykryć pokrywką i gotować co jakiś czas mieszając na małym ogniu aż kasza będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać cukinię. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Gotowe !
Smacznego :)
Czasami dodaję jeszcze trochę zielonego groszku mrożonego lub w sezonie jesiennym dynię pokrojoną w kosteczkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz