poniedziałek, 20 lutego 2023

Roladki z kurczaka z chorizo i panierce panko

Pieczone w piekarniku mega chrupiące za sprawą panierki panko i aromatyczne roladki z kurczaka  wypełnione chorizo, serem i masłem. W środku soczyste z zewnątrz chrupiące. Przepyszne znikają z talerzy w mgnieniu oka :)


3 porcje
3 pojedyncze filety z kurczaka każdy o wadze około 120 g
około 70 gramów cienkich plasterków chorizo 
około 100 g tartego żółtego sera 
3 cienkie plasterki masła
Marynata
3 łyżki oleju roślinnego
przyprawa do kurczaka
Panierka
Panierka panko
1 jajko
1 łyżka oleju
mąka do panierowania


Olej wymieszać z przyprawą do kurczaka. Marynatą posmarować obficie  filety z kurczaka i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie każdy kawałek mięsa rozbić jak na kotlety na każdym ułożyć plasterki chorizo, posypać tartym żółtym serem i położyć plasterek masła.
Boki mięsa założyć do środka i zwinąć w roladkę.
Tak przygotowane roladki panierować kolejno w mące, jajku rozbełtanym z łyżką oleju i panierce panko.
Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem i przełożyć  roladki.
Tak przygotowane mięso włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec około 30-40 minut bez przykrycia aż panierka się przyrumieni.
Piekłam na trzecim poziomie piekarnika
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz