Zupa powstała na totalnym spontanie według mojego pomysłu inspirowana smakami orientalnymi. Bardzo smaczna ale nie jest to oryginalny przepis na tradycyjne danie orientalne. Spróbujcie bo warto :) Jej dodatkowym atutem jest to że robi się bardzo szybko.
około 3-4 porcje
1 pojedynczy filet z kurczaka
około 200-250 g mieszanki warzyw chińskich mrożonych
2 -3 łodygi selera naciowego
Zioła tajskie mieszanka przypraw
( kupuję rewelacyjną mieszankę "zioła tajskie" w kauflandzie)
sos sojowy jasny 2-3 łyżki
pół średniej cebuli białej
bulion drobiowy lub rosół około 1 litr
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka kopiasta mąki ziemniaczanej + odrobina wody
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, cebulę pokroić w piórka, seler naciowy na plasterki.
W garnku podsmażyć kurczaka na odrobinie oleju roślinnego. Przyprawić sosem sojowym i jedną łyżką ziół tajskich. Smażyć chwilkę następnie dodać cebulę i seler naciowy całość jeszcze chwilkę podsmażać ciągle mieszając. Następnie wlać bulion lub rosół dodać ketchup. Zupę doprowadzić do wrzenia następnie dodać mieszankę warzyw chińskich. Całość ponownie zagotować i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody wlać do gotującej się zupy. Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie do smaku sosem sojowym i ziołami tajskimi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz