środa, 15 lutego 2023

Pieczeń ze schabu z boczkiem i jabłkiem

 Pieczeń ze schabu z boczkiem i jabłkiem to propozycja na smaczny nie banalny obiad z piekarnika dla całej rodziny który robi się praktycznie sam.



Około 1 kg schabu w kawałku
1-2 jabłka wybrałam szarą renetę
1 duża cebula
5-6 grubszych plastrów boczku wędzonego parzonego
Przyprawy
sól
pieprz 1 łyżeczka (płaska) słodkiej papryki czerwonej
duża szczypta suszonego czosnku
3 łyżki oleju

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wycinamy zbędne błony.
Tak przygotowane mięso nacinamy ale nie do końca w odstępach około 2 centymetrowych. Przyprawy mieszamy z olejem następnie dokładnie nacieramy schab.
Jabłka kroimy na połowę, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na grube plasterki.
Cebulę kroimy również na grubsze plastry.
W każde nacięcie wkładamy plaster boczku wędzonego, plastry jabłka i cebuli.
Tak przygotowany schab związać sznurkiem, zawinąć w folę spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę a najlepiej na noc.
Po tym czasie schab przełożyć w rękaw do pieczenia.
Wkładamy w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika na 200 stopni pieczemy 15-20 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1 godzinę lub dłużej zależy od mięsa.

Po upieczeniu schab wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10 - 15 minut przed krojeniem.
Smacznego :)

Powstały podczas pieczenia sos zaciągam niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz