Wspaniały dodatek do obiadu jak i do dań z grilla. Pełna witamin słodko kwaśna surówka z białej kapusty. Samo zdrowie na talerzu.
Ćwiartka średniej wielkości białej kapusty
2 średniej wielkości marchewki
1 małe jabłko
około 5 cm kawałek grubego pora biała część
sok z jednej dużej cytryny lub duża szczypta kwasku cytrynowego
1 łyżka cukru
sól
1 łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
Posiekany koperek lub natka pietruszki
Zamiast majonezu i śmietany można dodać 3 - 4 łyżki oleju roślinnego
Białą kapustę drobno poszatkować.
Marchewkę i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Por pokroić w cienkie półplasterki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać sól, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 10-15 minut.
Następnie dodać majonez i śmietanę lub olej roślinny, zieleninę, wymieszać.
Gotowe !
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz