niedziela, 12 lutego 2023

Kostka z kaszy manny do rosołu

Rosół z makaronem najlepiej swojskim to klasyk wiadomo ale czasami dla odmiany lubię zmieniać dodatki do tej pysznej zupy. Tym razem moje smaki dzieciństwa kostka z kaszy manny.   Pyszności !!!


2 i pół szklanki wody
1 szklanka kaszy manny
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka masła
około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
duża szczypta kurkumy (opcjonalnie)

Wodę zagotować z solą i masłem następnie wsypać kaszę mannę całość energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Podgrzewać jeszcze około 3-4 minuty ciągle mieszając na koniec dodać natkę pietruszki i opcjonalnie kurkumę.
Płaskie naczynie wyłożyć folią spożywczą lub posmarować zimną wodą. Przełożyć kaszę mannę, wierzch wyrównać za pomocą łyżki maczając ją w zimnej wodzie. Całość odstawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną kroić w niewielkie kwadraty i podawać z gorącym rosołem. 
Pyszności :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz