Smaczna i efektowna przystawka na świąteczne śniadanie. Twarożek z warzywami i jajkiem w nieco innym wydaniu.
700 g sera twarogowego mielonego
plasterki szynki konserwowej
4 jajka
100 ml słodkiej śmietanki 30%
5 dużych rzodkiewek
połowa ogórka zielonego
łyżka chrznu
sól
pieprz
2 solidne łyżki żelatyny
Jajka ugotować na twardo i wystudzić.
Żelatynę zalać jedną trzecią szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia, następnie lekko podgrzać aż będzie płynna.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą
Szynkę pokroić wzdłuż dłuższego boku na paski o grubości jednego cm.
Tak przygotowaną szynką wyłożyć dno i boki foremki.
Rzodkiewkę i ogórka pokroić w drobną kosteczkę.
Do twarogu dodać warzywa, chrzan i śmietankę, całość dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Następnie do lejącej żelatyny dodać 2 łyżki masy twarogowej, wymieszać, dodać do pozostałej masy serowej i ponownie dokładnie wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć do przygotowanej wcześniej foremki. Na środku ułożyć jajka, przykryć drugą częścią sera i wyrównać. Tak przygotowaną terrinę włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz