poniedziałek, 3 kwietnia 2023

Terrina twarogowa z jajkiem i warzywami

 Smaczna i efektowna przystawka na świąteczne śniadanie. Twarożek z warzywami i jajkiem w nieco innym wydaniu. 


700 g sera twarogowego mielonego
plasterki szynki konserwowej 
4 jajka
100 ml słodkiej śmietanki 30%
5 dużych rzodkiewek
połowa ogórka zielonego
łyżka chrznu
sól
pieprz
2 solidne łyżki żelatyny

Jajka ugotować na twardo i wystudzić.
Żelatynę zalać jedną trzecią szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia, następnie lekko podgrzać aż będzie płynna.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą

Szynkę pokroić wzdłuż dłuższego boku na paski o grubości  jednego cm.
Tak przygotowaną szynką wyłożyć dno i boki foremki.
Rzodkiewkę i ogórka pokroić w drobną kosteczkę.
Do twarogu dodać warzywa, chrzan i śmietankę, całość dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Następnie do lejącej żelatyny dodać 2 łyżki masy twarogowej,  wymieszać, dodać do pozostałej masy serowej i ponownie dokładnie wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć do przygotowanej wcześniej foremki. Na środku ułożyć jajka, przykryć drugą częścią sera i wyrównać. Tak przygotowaną terrinę  włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz