Wiosenna zupa z kalarepy jest bardzo prosta do przygotowania, przepyszna w smaku i bardzo zdrowa. U nas obowiązkowy punkt w wiosenno - letnim menu.
3 porcje
1 litr delikatnego bulionu lub rosołu
2 duże kalarepy
2 większe marchewki
3 ziemniaki
sól
pieprz
opcjonalnie wegeta
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
koperek
1 łyżka masła
Kalarepę, ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku roztopić masło dodajemy pokrojone warzywa, smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy bulion lub rosół i całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Jedną chochelkę zupy miksujemy wraz ze śmietanką na gładki krem i wlewamy do zupy.
Na koniec dodajemy posiekaną sporą ilość koperku . Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu około 4-5 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz