poniedziałek, 26 lipca 2021

Ziemniaki Gratin

 Rewelacyjny dodatek do różnego rodzaju potraw ale ja mogłabym je jeść solo bez żadnych dodatków. Przepyszna zapiekanka z ziemniaków śmietanki i sera. Kolejny przykład na to że w prostocie tkwi siła smaku wystarczy idealnie dobrać składniki.

około 1,5 kg ziemniaków
300 ml. śmietanki 30 %
150 gramów dobrego żółtego sera do zapiekanek
sól
1 łyżka masła
opcjonalnie pieprz
 Ziemniaki obieramy myjemy następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości około 2/3 mm
(Użyłam szatkownicę do kapusty  tzw. mandolinę)
 Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem.
Na dno naczynia wykładamy plasterki ziemniaków w taki sposób aby delikatnie na siebie nachodziły, oprószamy solą.
W ten sam sposób układamy kolejne warstwy ziemniaków.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ziemniaki zalewamy równomiernie śmietanką, naczynie przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę. 
Po tym czasie bardzo ostrożnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i pieczemy kolejne 15 minut.
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy przed krojeniem na około 30 minut.


Aby uzyskać ładne nie rozpadające się kawałki zapiekanki najlepiej przygotować ją dużo wcześniej około 2-3 godziny przed podaniem lub zrobić ją po prostu dzień wcześniej
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz