czwartek, 24 czerwca 2021

Domowa wędlina drobiowa z mięsa z rosołu

Mięso z rosołu można wykorzystywać na wiele sposobów. Ja tym razem przygotowałam pyszną wędlinę na kanapki. Wbrew pozorom taką wędlinę przygotujemy w bardzo prosty sposób.  Do jej przygotowania nie będzie potrzebna żadna maszynka czy szynkowar wystarczy po prostu ostry nóż i butelka plastikowa po napoju.



450-500 gramów ugotowanego mięsa drobiowego np. z rosołu ( pół większego kurczaka)
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
2 solidne łyżki żelatyny
4-5 łyżek zimnej wody
200 ml. rosołu lub bulionu drobiowego (3/4 szklanki )
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
trochę czerwonej wędzonej papryki
1 butelka plastikowa o pojemności 1 L

Sprawa jest prosta :)
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała.
Mięso z kurczaka drobno siekamy, papryki kroimy w drobną kosteczkę.
Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy (ale  nie może się zagotować bo straci swoje właściwości żelujące) i płynną dodajemy do rosołu lub bulionu dokładnie mieszamy.
Pokrojone mięso i paprykę przekładamy do miski wraz z przyprawami, wlewamy rosół z żelatyną i wszystko dokładnie mieszamy.
Odcinamy górną część butelki w jej szerszej części następnie wypełniamy przygotowanym farszem.
Butelką uderzamy kilka razy o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i mięso było dobrze ubite.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. minimum 10 godzin.
Aby wyciągnąć wędlinę z butelki rozcinamy butelkę wzdłuż jej długości ostrym cienkim nożykiem.
Smacznego :)
Ps. paprykę można przed dodaniem do farszu zblanszować.





1 komentarz:

  1. Najlepsze są takie domowe wyroby, bo wiadomo co się znajduje w środku. Ja czasami tylko robię sama a tak na co dzień to kupuję od producenta Karol-Zakłady Mięsne. Mam pewność, że są świeże, delikatne i doskonale przyprawione

    OdpowiedzUsuń