piątek, 18 czerwca 2021

Tort lodowy z owocami i czekoladowo-orzechową kruszonką

Idealny na upalne dni deser. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie powinno sprawiać większych trudności i każdy z nim sobie poradzi. Lody, frużelina truskawkowa i czekoladowo orzechowa kruszonka. 

Niebo w gębie bez dokładek się nie obędzie :) 



foremka o średnicy 18 cm.
2 litry lodów śmietankowych lub waniliowych
Frużelina
400 gramów truskawek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
Kruszonka
4 okrągłe wafle ryżowe
80 gramów orzechów laskowych lub innych
3 solidne łyżki nutelli 
3-4łyżki mleka

Truskawki oczyszczamy i kroimy na połowę, przekładamy do garnka wraz z cukrem i co jakiś czas mieszając doprowadzamy do wrzenia .
Gdy truskawki się już nieco rozpadną dodajemy mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszaną z zimną wodą.
Całość dokładnie mieszamy zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Kruszonka
Wafle ryżowe i orzechy przekładamy do blendera kielichowego lub innego robota kuchennego z funkcja rozdrabniania i miksujemy aż powstanie konsystencja suchego piasku.
Następnie dodajemy nutellę i mleko, ponownie krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Kruszonka powinna być lekko wilgotna. 
Miękkie ale nie rozmrożone lody krótko miksujemy.
Na dno foremki wykladamy połowę kruszonki lekko dociskamy następnie wykładamy równomiernie zmiksowane lody, na wierzchu rozprowadzamy frużelinę i całość posypujemy obficie pozostałą częścią kruszonki.
Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
 Jeżeli deser jest mocno zmrożony to przed podaniem  wstawiamy na 30-40 minut do lodówki.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz