Przepyszne kluseczki z sera twarogowego. Tym razem ich smak postanowiłam wzbogacić truskawkami. Prosty do przygotowania obiad który przygotujemy w kilkanaście minut.
250 gramów twarogu półtłustego
1 jajko
1 szklanka i dwie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego
100 gramów truskawek
1 łyżeczka cukru
Oczyszczone truskawki posypujemy cukrem i ugniatamy widelcem na papkę dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg i jajko całość ponownie ugniatamy widelcem aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę pszenną wszystko dokładnie mieszamy. Zawartość miski przekładamy na blat podsypany mąką i w miarę szybko zagniatamy ciasto. jeżeli ciasto jest bardzo kleiste możemy dosypać jeszcze łyżkę mąki. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części z każdej formujemy wałeczek i ostrym nożem wykrawamy kluseczki.
W między czasie zagotować wodę ze szczyptą soli.
Kluseczki wrzucamy partiami na wrzątek delikatnie mieszamy, gotujemy od momentu wypłynięcia 1 minutę.
Podajemy z masłem i bułką tartą oraz posypane cukrem.
Smacznego :)
Przepis na klasyczne kluski leniwe znajdziemy Tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz