wtorek, 22 czerwca 2021

Mini papryczki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Mini papryczki nadziewane mięsem mielonym w kremowym sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad. Tak przygotowane papryczki to też fajna propozycja na różnego rodzaju uroczystości.

15 sztuk mini papryczek
250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 
połowa malej cebuli
2 płaskie łyżki bułki tartej
1 małe jajko
sól
pieprz
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka(250 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego
1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej
szczypta cukru
1 kopiasta łyżka serka mascarpone do zagęszczenia sosu

Z papryczek odcinamy górną część i oczyszczamy papryczki z gniazd nasiennych.
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko, posiekaną drobno cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i za pomocą małej łyżeczki faszerujemy papryczki.
Na dużej patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, wkładamy przygotowane papryczki i krótko obsmażamy z każdej strony.
Następnie wlewamy wodę i passatę pomidorową, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. 
Na koniec serek mascarpone mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego sosu i wlewamy do potrawy.
Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 
Smacznego :) 
Podaje z ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz