Tego typu sałatka świetnie sprawdzi się na letni obiad.
2 porcje
Filet z kurczaka 200 gramów
makaron ryżowy 70 gramów
2 gałązki selera naciowego lub połowa ogórka zielonego
1 mała marchewka
pół stronka papryki czerwonej lub żółtej
Połowa czerwonej cebuli
opcjonalnie kawałek papryczki chili
kilka gałązek kolendry lub szczypiorku
Marynata do kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
sok z połowy małej cytryny
olej sezamowy
Do podania
sos balsamiczny
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, następnie odcedzamy i studzimy.
Kurczaka kroimy cienkie plasterki przekładamy do miski dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Seler naciowy lub ogórka kroimy w cieniutkie plasterki.
Paprykę kroimy w cienkie paseczki.
Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w piórka.
Kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni około 5 minut.
Makaron mieszamy z przygotowanymi warzywami, na wierzchu układamy kurczaka i kolendrę lub szczypiorek. Całość polewamy odrobiną sosu balsamicznego.
Można dodatkowo posypać sezamem lub czarnuszką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz