wtorek, 1 czerwca 2021

Tarta z borówkami i solonym karmelem

Tarta z borówkami kremem śmietankowym i solonym karmelem. Bardzo smaczny letni deser z owocami. Oczywiście borówki można zastąpić innymi owocami.

250 gramów mąki pszennej tortowej lub krupczatki
150 gramów masła
1 małe jajko
50 gramów cukru
1 łyżka zimnej wody
250-300 gramów borówek
solony karmel na który przepis podaję👉TUTAJ
200 gramów serka mascarpone
100 ml. słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru 

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy szczyptę soli, cukier i pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Zagniatamy ciasto aż składniki się połączą w jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt okręgu trochę większego jak foremka do tarty . Przekładamy do naczynia lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch fasolę lub groch  tak aby dno było w całości przykryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie usuwamy papier i fasolę i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem na gęsty krem.
Dno wystudzonej tarty smarujemy solonym karmelem, wykładamy krem mascarpone i posypujemy borówkami.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Wierzch można polać dodatkowo płynnym karmelem w tym celu jeżeli sos mocno zgęstnieje podgrzewamy około 10 sekund w mikrofalówce lub na palniku w garnuszku.
Smacznego :) 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz