poniedziałek, 28 czerwca 2021

Eklerki z kremem truskawkowym

 

10 eklerów
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
130 gramów masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
krem truskawkowy
150 gramów truskawek
250 gramów serka mascarpone
100 ml. słodkiej śmietanki minimum 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 płaska  łyżka żelatyny

Do garnka wlewamy wodę dodajemy tłuszcz i zagotowujemy.
Na wrzątek wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, całość energicznie mieszamy rózgą kuchenną aż składniki się połączą a ciasto zacznie odchodzić o brzegów garnka. Palnik wyłączamy a cisto pozostawiamy do wystudzenia.
Do zimnej masy dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując aż powstanie gładkie ciasto.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia,
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy paski 3 centymetry szerokie i około 6-7 cm długie. pozostawiamy spore odstępy pomiędzy ciastkami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.
Upieczone eklerki studzimy na kratce.
 Truskawki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki zasypujemy jedną łyżką cukru i odstawiamy aby zmiękły i puściły sok.
Następnie owoce przecieramy przez sitko.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia, następnie krótko podgrzewamy i lejącą dodajemy do truskawek, dokładnie mieszamy.
Serek mascarpone i śmietankę ubijamy wraz z cukrem na gęsty krem.
Do kremu cały czas miksując dodajemy przetarte truskawki z żelatyną. 
Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę aby stężał.
Wystudzone eklerki przekrawamy na połowę dolną część wypełniamy kremem i przykrywamy druga częścią ciastka.
Eklerki można oblać czekoladą lub  oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz