2 porcje
250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego
1 jajko M
1 szklanka mąki u mnie zazwyczaj tortowa (szklanka 250 ml.)
Twaróg przełożyć do miski rozdrobnić widelcem dodać jajko wymieszać, następnie wsypać mąkę pozostawiając jedną dwie łyżki do podsypania, ponownie wymieszać. Zawartość miski przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 lub trzy części. Z każdej formować podłużny wałeczek o średnicy ok 3 cm i ostrym nożem pokroić na kluseczki.
W między czasie zagotować wodę z dodatkiem soli.
Gotowe kluseczki wrzucamy na wrzątek po chwili delikatnie mieszamy i gotujemy od momentu wypłynięcia 1,2 minuty.
Podajemy z przesmażoną na maśle bułką tartą i cukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz